Свет

Захарова: Рускиот извоз се уште е блокиран

Марија Захарова изјави дека се уште е блокиран извозот на руски земјоделски производи.

Портпаролката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова, изјави денеска, коментирајќи го можното продолжување на Договорот за жито, кој, меѓу другото, овозможува извоз на украинско жито од црноморските пристаништа, дека договорот е моментално се применува само во делот поврзан со Украина, додека извозот на руски земјоделски производи и дополнително блокиран.

Захарова рече дека ставот на Русија е „познат и непроменет“ и дека договорите потпишани на 22 јули минатата година во Истанбул треба заеднички да се спроведуваат со цел да се надмине недостигот на храна и да им се помогне на земјите во Африка, Азија и Латинска Америка, пренесува ТАСС.

Портпаролката изјави дека засега успешно се спроведува само делот од Договорот за жито поврзан со Украина, додека извозот на руски земјоделски производи се уште е блокиран „поради едностраните санкции од Западот“.

На почеток