Македонија

Борба за живот: Боки 13 го оперира тим од специјалисти

Во тек е операција на Бојан Јовановски-Боки 13 во болницата „Св. Наум Охридски“ – Скопје, дознава „Макфакс“. Тој утринава бил однесен во операциона сала, каде што треба да му биде извршен оперативниот зафат. Адвокатот Владимир Туфегџиќ, полномошник на Боки 13, за „Макфакс“ ја потврдува информацијата и посочува дека станува збор за сложена интервенција, која е ризична и животозагрозувачка.

„По завршување на сите медицински испитувања, денеска, во Универзитетската клиника за хируршки болести ‘Св. Наум Охридски’ – Скопје, се извршува хируршка интервенција врз Бојан Јовановски од страна на тим од повеќе специјалисти хирурзи. Станува збор за исклучително сложена хируршка интервенција, која е високоризична и животозагрозувчка, на чии последици повеќепати навремено писмено укажуваа лекарите специјалисти од областа“, вели адвокатот Туфегџиќ за „Макфакс“.

Дека ќе дојде до операција, се навестуваше со месеци од страна на Боки 13 и неговиот адвокатски тим. Тие бараа хуман третман и да бидат почитувани мислењата од докторите од болницата „Св. Наум Охридски“ – Скопје, кои препишуваа терапија и рекоа дека состојбата не може да се санира во затворски услови. Адвокатот Туфегџиќ посочи дека операцијата можеше да се одбегне ако надлежните органи, односно Кривичниот суд и Управата за извршување санкции, постапеле правилно.

„Сето ова можеше да се одбегне доколку од страна на надлежните органи беше овозможен привремен прекин на издржувањето на казната затвор за да може пациентот да го спроведе задолжителниот строг медицински режим во домашни услови бидејќи тоа беше невозможно да се спроведе во пенални услови, а што во изминатите 7 месеци е констатирано во многуте медицински специјалистички извештаи на лекарите специјалисти од областа“, додава Туфегџиќ за „Макфакс“.

Прашан за тоа каков исход се очекува, но и колку ќе трае операцијата, адвокатот посочува: „Поради комплексноста, карактерот и сериозноста на севкупната состојба, во овој момент не може да споделат повеќе информации“.

На почеток