Свет

Девет лица уапсени поради детска порнографија во БиХ

Девет лица уапсени поради детска порнографија во БиХ


Девет лица уапсила полицијата во Босна и Херцеговина под сомнение дека искористувале деца за порнографија, потврди Министерството за внатрешни работи на Република Српска.

Апсењата ги извршиле членови на одделот за високотехнолошки криминал на управата за криминалистичка полиција во соработка со полицијата од Бјелина, Добој и Бања Лука.

Полициски претреси се извршени на осум локации кои ги користеле уапсените и каде, како што се сомнева, се вршени кривични дела. Одземени се компјутери, таблети, телефони и меморија и сим картички. Освен за детска порнографија, уапсените се товарат и за перење пари и недозволено поседување оружје.
Локалните медиуми објавија дека уапсените извршиле злосторства со посета на веб-страници кои содржеле материјали со фотографии со детска порнографија.
Тие преземале фотографии и видеа од овие страници, ги зачувале, а потоа ги споделувале преку социјалните мрежи и апликации.
Тие рекламираа такви снимки на социјалните мрежи и ги продаваа на други луѓе преку PayPal, пишуваат медиумите.

На почеток