Свет

Русија бара од Германија отштета од 82,3 милијарди долари за злосторствата од Втората светска војна

Русија бара од Германија отштета од 82,3 милијарди долари за злосторствата од Втората светска војна


Руските обвинители побараа од Московскиот регионален суд да ги признае злосторствата извршени од нацистичка Германија во московскиот регион за време на Втората светска војна како геноцид, проценувајќи дека штетата е околу 6,4 трилиони рубљи или 82,3 милијарди долари.

Според Ројтерс, не е јасно дали таквиот потег е вовед во новите барања за финансиска компензација од Русија за модерна Германија, со која односите сериозно се влошија поради војната во Украина.

Обвинителите побараа од Московскиот регионален суд „да ги признае утврдените и новооткриените злосторства извршени од германските фашистички напаѓачи“ во регионот на Москва во периодот од октомври 1941 до јануари 1942 година за воени злосторства и злосторства против човештвото и геноцид врз советскиот народ.
За тоа време во областа беа убиени повеќе од 26.000 луѓе, додека советските граѓани беа подложени на тортура, грабеж, принудна работа и депортација, се вели во соопштението.
Ројтерс известува дека околу 27 милиони советски граѓани ги загубиле животите во Големата патриотска војна.
Воени репарации од Германија неодамна побара и Полска, која бара да и се исплатат 1.300 милијарди долари. Откако Германија кон крајот на минатата година официјално објави дека за Берлин „прашањето за репарации и компензација за воените загуби е затворено“ и дека „германската влада нема намера да отвори преговори на оваа тема“, Варшава најави дека ќе бара поддршка за нејзиното барање од Обединетите нации .

На почеток