Свет

Референдумот за забрана на истополовите бракови ја подели Романија

Флорин Бухучану добро знае што се хомофобни графити и соседи кои не сакаат да го поздрават. Но никогаш не почувствувал толку анимозитет кон хосексуалците како пред референдумот на кој Романија овој викенд одлучува за тоа дали со Устав треба да се забранат истополовите бракови.

Речиси 19 милиони романски избирачи повикани се во два дена, сабота и недела, да се изјаснат за таа иницијатива поддржана од Романската Православна Црква, богата и влијателна институција, чиј партријарх неодамна оцени дека референдумот е „исказ на патриотизам“. Се очекува дека ќе победат поборниците на забрана на истополовите бракови и оти со Устав бракот ќе се дефинира како „заедница на мажи и жени“, а не „сопружници“.

Правно гледано ништо нема да се смени бидејќи романското законодавство секако не дозволува истополови бракови. Но експлицитната забрана ќе го отежне, всушност ќе направи и невозможно идна, каква било промена, која би одела во прилог на хомосексуалните двојки, истакнуваат противниците на рефрендумот. Тие стравуваат и од јакнење  на регресивната клима во земјата, со согласност на левичарската влада, чии демагошки настапи ги загрижуваат активистите за заштита на човекови права.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток