Македонија

(ВИДЕО) Гаревски откри кога ќе биде готова експертизата за мостот „Беласица“

Михаил Гаревски, првиот човек кој ја анализира состојбата на опожарениот мост „Беласица“ и од кого се очекува изготвување на експертизата, во интервју за „Макфакс“ појаснува дека истата би требало да биде објавена во понеделник а најдоцна до среда, наредната недела. Пуштањето на мостот не може да биде во јули и даде објаснување за кога може да се очекува.

Гаревски во разговорот прецизира дека според спроведените анализи, на мостот нема да му биде потребно, како што вели, зајакнување, туку рефреширање или лесна санација.

„Еве конкретно, експертизата ќе биде готова најверојатно во понеделник или најверојатно во среда – да биде среќно. Тоа нема ништо да смени, бидејќи однапред е јасно дека според нашите анализи, практично, не треба зајакнување на мостот. Но како што кажав многупати, дури и како што кажа градоначалничката, ќе треба извесно рефреширање, односно лесна санација“,, вели Гаревски.

Дава свое гледиште и околу спротивставенитe изјави со градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска.

Подвлекува дека никој не е крив за тоа што се доцни и дека негов дел не е спроведување на санацијата, тука изготвување на експертизата.

Сега како што објаснува, најголем дел од активностите на мостот, зависат од „ЕСМ“ и од тоа за колку време ќе бидат отстранети цевките.

Одговарајќи на прашањето кога мостот „Беласица“ би можел повторно да биде пуштен во употреба, Гаревски даде оптимистична најава, па дури прецизираше и датум.

Што беше пресудно за да го прифати предизвикот и да ги трпи критиките од неговите колеги, дали Гаревски тезгари преку мостот „Беласица“, зошто даваат конфузни и спротивставени изјави со Арсовска, каква е состојбата со другите мостови во државата, на овие и на слични прашања во интервју за „Макфакс“ одговара Михаил Гаревски од приватниот Институт за сеизмички отпорни градби и климатски промени.

На почеток