Македонија

Проценката од стручното лице била дека се работи само за знаци на лесна вознемиреност, ГАК за случајот со родилката

Проценката од стручното лице во случајот со родилката била дека се работи само за знаци на лесна вознемиреност, реагираат од скопската клиника за гинекологија.

На реакцијата претходи извештајот од вонредниот надзор на Државниот санитарен и здравствен инспекторат кој констатираше пропуст што на 39-годишната жена докрај не и’ била обезбедена психолошка поддршка пред да скокне од прозорецот на гинекологија.

Од ГАК објаснуваат дека пациентката која се породи на 28 јуни, два дена по породувањето се пожалила на лесна вознемиреност на медицинскиот персонал во дневна смена од одделот за родилки – Пуерпериум. Според сите протоколи, таа веднаш била видена од психолог и не било нотирано дека пациентката пројавила симптоми кои укажуваат дека постои закана од суицид.

Поради веќе утврдените симптоми на лесна вознемиреност, истиот ден бил креиран упат за проценка на натамошната состојба и за евентуалната потреба од дополнителна терапија од страна на психијатар пред исписот од Клиниката.

„Напоменуваме, проценката од стручното лице била дека се работи само за знаци на лесна вознемиреност која е честа состојба кај родилките и не е индикација за ургентно да се повика психијатар“, велат од ГАК.

Објаснуваат дека ваквата симптоматологија е мошне честа меѓу породените пациентки, а студија на Клиниката покажала дека пројавуваат дури 72 отсто од испитаничките во перинаталниот период, и истата не претставува ургентна состојба за итна потреба од психијатар.

Од дежурните служби во текот на викендот кога таа престојувала на ГАК не било рапортирано влошување на нејзината состојба, односно немала знаци за сериозно нарушување на менталната состојба.

Пациентката во саботата, ден пред да скокне од прозорецот, направила и соодветен контакт со бебето, што, како што велат од ГАК, е адекватна емотивна реакција кон нејзиното новородено, и што не покажува емоционална состојба која упатува дека родилката ќе направи обид за суицид.

На кобниот ден, 2 јули, поради појава на симптоми на лесна вознемиреност, пациентката неколку пати била посетена и бил извршен разговор со дежурниот лекар при што е ординирана соодветна анксиолитична терапија и повторно бил креиран упат за проценка и за евентуална потреба од назначување на третман од страна на специјалист психијатар веднаш по исписот, што било планирано да се случи во понеделникот.

На почеток