Македонија

Полицијата не пушти низ опасна населба, вели пријател на избодениот Бугарин во Скопје

Петар Бозов, пријател на избоденото момче со нож во Скопје, 29-годишниот Бугарин, во изјава за бугарска НОВА истакна дека и тој самиот бил повреден откако бил удрен со стап по главата.

Тој вели дека ниту еден сонародник кој патувал со повеќе автомобили од тоа место не е организиран фан, ниту дел од агитација. Тој, исто така, негираше дека учествувал во организирани тепачки.

Според мажот, избодениот Драго не е во опасност по живот. Тој ги повика бугарските власти да помогнат во неговото лекување и транспортирање во Бугарија.

„Околу 18 часот бевме на влезот во Скопје. Пред него сите бугарски автомобили беа детално проверени дали има оружје. Излезе кордон да не придружува, но на автопатот „пукна“ и не бевме добро чувани. Пред кривина, возачот на вториот автомобил ми блесна со светло и застанавме. Ме праша: „Знаеш ли каде одиме? и реков „Да, по трасата што ни ја даде Левски“. До нас застана патролно возило и ги прашавме: „Десно“, а тие рекоа: „Да, продолжи, продолжи“. Ова испадна патот до излезот за Чаир“, вели пријателот на избодениот Бугарин.

Тој обвинува дека македонската полиција многу добро видела колку бугарски автомобили скршнале и завршиле во предметното опасната населба.

„Тогаш започна кошмарот. Околу нас се собра поголема група мажи Албанци кои почнаа да удираат по автомобилите. Таму го избодеа и Драго. Бевме тепани со метални предмети и лименки“, се присетува учесникот.

Тој објасни дека полицијата им забранила да се сликаат. Ним им беше одбиен и преведувач за време на сослушувањата. На крајот преведувал бугарскиот амбасадор.

На почеток