Свет

Најавена најголемата воена вежба на НАТО по Студената војна: Ќе учествуваат повеќе од 40.000 војници

Најавена најголемата воена вежба на НАТО по Студената војна: Ќе учествуваат повеќе од 40.000 војници

Претседателот на Воениот комитет на НАТО, адмирал Роб Бауер, најави дека Северноатлантската алијанса ќе ја одржи најголемата вежба уште од времето на Студената војна.

Во 2024 година, НАТО ќе ја одржи својата најголема вежба за колективна одбрана: „Непоколеблив бранител“, рече Бауер на прес-конференција на маргините на Конференцијата на Воениот комитет во Осло, се вели во соопштението на Алијансата.

Според него, повеќе од 40.000 војници ќе се обучуваат во Германија, Полска и три балтички земји.

Шефовите на одбраната на НАТО, вклучително и Шведска, вчера разговараа за изводливоста на одбранбените планови договорени на самитот во Вилнус, кои, според Бауер, вклучуваат ставање повеќе војници во состојба на готовнос, градење и развој на капацитети, прилагодување на командните и контролните структури на НАТО, зајакнување на логистиката, војската. мобилност и организирање повеќе вежби и обуки за колективна одбрана.

Началниците на одбраната, исто така, изразија загриженост дека производствените капацитети во Алијансата заостануваат, роковите за испорака доцнат, а цените на опремата и муницијата растат.

– Во моментов плаќаме се повеќе и повеќе за потполно истото, а тоа значи дека не можеме да бидеме сигурни дека зголемените трошоци за одбраната всушност доведуваат до поголема безбедност – предупреди Бауер.

Тој потсети дека на самитот во Вилнус беше одобрен нов акциски план за производство на одбрана со цел да се забрзаат заедничките набавки, да се зголемат производствените капацитети и да се подобри интероперабилноста на сојузниците.

– Нашите либерални економии не се способни да ги креираат приоритетите кои се толку очајно потребни во моментов – рече Бауер.

На почеток