Свет

Шефот на НАТО: Украина ќе престане да постои ако престане да се бори

Шефот на НАТО: Украина ќе престане да постои ако престане да се бори

Војната на Русија против Украина нема да заврши наскоро, изјави генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг во интервју објавено денеска во германскиот магазин Ди Велт. Столтенберг истакна дека сите членки на НАТО сакаат да постигнат мир што е можно побрзо, но дека Украина ќе престане да постои како земја ако престане да се бори.

– Мора да признаеме дека ако претседателот Зеленски и Украинците престанат да се борат, нивната земја повеќе нема да постои, рече Столтенберг и додаде дека „руската инвазија уби илјадници и раселени милиони, уништи градови и ја опустоши украинската економија. Организацијата на НАТО ја поддржа Украина, а земјите членки испратија оружје, но не и војници. Русија го гледа НАТО како непријателска воена алијанса која сака да навлезе во она што Русите го гледаат како нивна сфера на влијание“.

На почеток