Македонија

Павле Трајанов поднесе иницијатива до Уставниот суд за преиспитување на измените на Кривичниот законик

Павле Трајанов поднесе иницијатива до Уставниот суд за преиспитување на измените на Кривичниот законик

Претседателот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов, денеска, до Уставниот суд поднесе иницијатива за преиспитување на уставноста на последните измени на Кривичниот законик, со кои се намалуваат казните за злоупотреба на службената должност и злосторничко здружување и се предвидува декриминализација на кривичното дело поврзано со јавните набавки на штета на државата.

Во иницијативата се укажува на обврската уставните одредби за владеење на правото и законите да важат еднакво за сите, како и на потребата од заштита на државниот имот од злоупотреби на носителите на јавни функции.

Се очекува Уставниот суд по службена должност да донесе привремена мерка за одложување примена на измените во Кривичниот законик до донесување конечна одлука за иницијативата, велат од Демократскиот сојуз.

Макфакс

На почеток