Македонија

Лазаревска: Го сочувавме престижниот статус на Охридскиот Регион, останува на листата на УНЕСКО

Лазаревска: Го сочувавме престижниот статус на Охридскиот Регион, останува на листата на УНЕСКО

Пратеничката на СДСМ, Жаклина Лазаревска, на прес-конференција зборуваше за зачуваниот статус на Охридскиот Регион, кој останува во УНЕСКО, но и за препораките, кои не се лесни, а се неопходни за да не се дозволи впишување на Охридскиот Регион на листата на Светско наследство во опасност.

Рече дека одлуката на Комитетот за Светско наследство на УНЕСКО, на 45-тата сесија во Ријад, е важна затоа што ги уважува сите владини напори за зачувување на овој престижен статус.

„СДСМ преку институциите што ги предводи покажа одговорност и сите преземени чекори и постапки сега се препознаени и соодветно валоризирани. Ова е признание за преземените конкретни мерки, за напредокот за зачувување на вредностите на Охридскиот Регион. Но, исто така ова е силно и гласно предупредување дека сите мораме постојано да го штитиме охридското, македонското и светското наследство“, рече Лазаревска.

Додаде дека престижниот статус останува, но остануваат и препораките за негово зачувување, а тие не се лесни и нивното реализирање бара целосно внимание, одговорност и акција од сите што споделуваат одговорност.

За успех неопходно е секој да го понесе својот дел од обврските, вели Лазаревска – покрај централната власт и локалната самоуправа, а обврските се точно адресирани.

 

Макфакс

На почеток