Свет

(Видео) ИДФ отвора хуманитарен коридор за цивилите да избегаат од Газа на југ

(Видео) ИДФ отвора хуманитарен коридор за цивилите да избегаат од Газа на југ

Портпаролот на израелските одбранбени сили изјави за арапските медиуми дека е отворен хуманитарен коридор за цивилите во северниот дел на Газа кои сакаат да побегнат на југ. Авичај Адраи рече дека патот Салах ал Дин, кој се протега од север кон југ на енклавата, ќе биде безбеден за патување помеѓу 10 часот наутро и 14 часот по локално време.

„Би сакал да ве информирам дека иако Хамас продолжува да ги поткопува тековните хуманитарни напори во ваше име и да ве користи како жив штит, ИДФ денеска повторно ќе дозволи премин низ патот Салах ал Дин“, рече тој.

„Ако се грижите за себе и за вашите најблиски, тргнете се на југ“.

На почеток