Свет

Израел: Нема прекин на огнот додека Хамас не биде уништен

Израел: Нема прекин на огнот додека Хамас не биде уништен

„Хамас го прекрши договорениот прекин на огнот кога уби 1.400 луѓе и се повлече назад во Појасот Газа“, изјави портпаролот на израелската влада.

На прашањето на германската ДВ дали Израел ќе се согласи на прекин на огнот во некоја фаза, Ејлон Леви рече дека тоа нема да се случи додека Хамас не биде уништен.

„Нема да размислуваме за никаков прекин на огнот, колку и да е привремен, без враќање на нашите заложници“, рече тој.

„На 6 октомври имаше прекин на огнот. Хамас го прекрши. Тој брутално уби 1.400 луѓе, а потоа се повлече назад во Појасот Газа“, додаде тој.

„Примирјето буквално ќе му дозволи на Хамас да се извлече со убиство.

Леви рече дека Израел нема да го прекине огнот додека не ги постигне своите „воени цели за уништување на Хамас за никогаш повеќе да не може да го повреди нашиот народ и никогаш повеќе да не го направи она што го направи на 7 октомври“.

На почеток