Македонија

Дали во Македонија се продаваат водата и газираните пијалаци од кои има труења во Хрватска: став на АХВ

Во Македонија не се продаваат водата и газираните пијалаци од кои има труења во Хрватска, велат од Агенцијата за храна

Се следи состојбата со труењата со минерални води и сокови во Република Хрватска, информираат од Агенцијата за храна во Македонија за „Макфакс“.

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), велат од таму, како контакт-точка на европскиот Систем за брзо известување за небезбедна храна и храна за животни – RASSF до овој момент нема добиено известување дека на македонскиот пазар се пласирани небезбедни минерални води и газирани пијалаци.

„Како одговорна институција за безбедноста на храната, АХВ ја следи состојбата со случаите на труење со газирани пијалаци и минерална вода во Република Хрватска. Зајакнати се инспекциските контроли при увоз на храна од оваа земја и доколку се јави потреба, навреме ќе бидат преземени потребните мерки за заштита на граѓаните и од овој тип небезбедни производи“, истакнуваат од оваа институција.

Информацијата од Агенцијата за храна и ветеринарство следува откога вчера во Хрватска беа изнесени информации за труење со газирани пијалаци.

Веста беше потврдена и од страна на надлежните служби во таа земја.

На почеток