Македонија

Захарова ја критикуваше забраната на Бугарија за нејзиниот лет: Опасна глупост!

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, ја критикуваше одлуката на Бугарија да не дозволи авионот на рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, да лета над нејзина територија доколку таа е во авионот. Според Захарова, Бугарија направила: „опасна глупост“.

„Тоа не е само обична глупост, тоа е опасна глупост на шегаџија во бугарските владини тела. Работата е во тоа што воздушниот сообраќај е регулиран со Чикашката конвенција за меѓународно цивилно воздухопловство од 1944 година. Таа го толкува терминот „територија на една држава“ како „копнените области и територијалните води во непосредна близина на нив под суверенитет, сузеренитетот, заштитата или мандатот на таквата држава.“ Воздушниот простор не е опфатен со терминот „територија“. Оттука, санкциите на ЕУ, кои во секој случај се незаконски, не важат за нон-стоп летови од лице на кое му е забранет влез во оваа држава“, напиша таа на нејзиниот канал Телеграм.

Според Захарова, ова е прв случај во историјата кога властите на една земја забрануваат дури и авион, туку поединец да лета над нејзина територија, бидејќи, според нотата на бугарското Министерство за надворешни работи, на авионот на руското Министерство за надворешни работи му било дозволено да лета над Бугарија.

„Дали бугарските функционери мислеа дека можеме да употребиме слични мерки против илјадници претставници на НАТО кои се на нашите реципрочни црни листи како одговор? Мислеа ли дека создале опасен преседан? Мислам дека не. Патем, сега сме во Скопје“, додаде таа.

Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров пристигна во главниот град на Македонија, Скопје за да учествува на министерскиот состанок на ОБСЕ. Неговиот авион прелета над Грција, иако првично беше планирано да прелета преку Бугарија. Маршрутата беше променета откако бугарската страна не дозволи влез во нејзиниот воздушен простор на авионот на Лавров додека Захарова беше во авионот.

На почеток