fbpx
чет. Мар 4th, 2021

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

„100 години Требениште” дел од неа и златните маски – од март до крајот на август ќе бидат изложени во Скопје

Петте златни маски, како и останатите над 400 предмети пронајдени на локалитетот Требениште кај Охрид, на почетокот на март ќе бидат изложени пред јавноста во рамките на изложбата што во Археолошкиот музеј во Скопје, се организира заедно со Охридскиот музеј и музеите од Софија и Белград.

Изложбата ќе биде под наслов: „100 години требениште“ . Трите матични археолошки музејски институции од Македонија, Србија и Бугарија со овој проект ја одбележат стогодишнината од откривањето на локалитетот Требениште кај Охрид. „Тоа се наодите откриени при археолошките истражувања на бугарски, српски и македонски археолози.

Ова е првпат по сто години од откривањето на првата златна маска во 2018, сите артефакти од овој локалитет да бидат претставени на едно место што според Горан Санев, директор на Археолошкиот музеј е најочекуваната и најзначајната изожба за македонската, балканската и европската археологија. Вчера во музејот беше промовиран и каталогот за изложбата подготвено од 26 автори на 408 страни.

За „100 години требениште“ интерес веќе пројавиле археолошките музеи од Париз, Берлин, Виена и Загреб. Изложбата ќе може да се види шест месеци, од март до крајот на август 2019

Напишете коментар