Свет

Повеќе од 22.000 напади во Газа од почетокот на војната

Повеќе од 22.000 напади во Газа од почетокот на војната

Израелските одбранбени сили соопштија дека извршиле над 22.000 напади во Газа од избувнувањето на нивната војна против Хамас на 7 октомври.

Енклавата беше под речиси постојано бомбардирање, при што Израел тврди дека напаѓал само воени цели.

Министерството за здравство предводено од Хамас во Газа вели дека околу 18.000 Палестинци се убиени од почетокот на војната, а Израел тврди дека овие бројки се драматично зголемени.

ИД соопшти дека 3.500 од тие 22.000 напади биле извршени откако пропадна еднонеделниот договор за прекин на огнот на почетокот на месецот.

Штрајковите предизвикаа голема штета на инфраструктурата низ енклавата, принудувајќи околу 1,9 милиони луѓе да ги напуштат своите домови, според агенциите на ОН.

На почеток