Скопје

Блокади пред Собрание, вработените во казина и обложувалници ќе протестираат

Асоцијацијата на спортски обложувалници на Македонија (АСОМ) и Асоцијацијата на приредувачи на игри на среќа во автомат клубови и казина (АПИС) денес, 10.01.2024 г. (среда), пред Собранието на РСМ од 12:00 – 13:00 часот ќе одржат јавен собир.

„За време на собирот најавено е и затворање на улицата „11-ти Октомври“ пред Собранието на РСМ, а се очекува присуство и на голем дел од вработените од секторот на игри на среќа.

Поводот е закажаната седница на Комисијата за европски прашања каде на дневен ред е второ читање на Предлогот за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри. Предлог законот, согласно Заклучокот од првото читање на седницата одржана на 27.12.2023 г., беше изгласан за прифатлив, со што истиот денеска се наоѓа на натамошно, односно второ разгледување, што е на чекор пред конечно донесување на пленарна седница во Парламентот. Ова води до целосно згаснување на една легална стопанска гранка и оставање на улица повеќе од 10.000 вработени“, велат од Асоцијацијата.

На почеток