Свет

Хрватска ќе распореди борбени возила „Бредли“ на границата со Србија

Министерството за одбрана на Хрватска го започна процесот на обнова на касарната во Бели Манастир во Барања, во близина на границата со Србија, каде треба да бидат распоредени борбени возила М2А1 ОДС „Бредли“, од кои првиот контингент од 22 е испорачан од САД до пристаништето во Риека на почетокот на декември минатата година.

Порталот „Балканска безбедносна мрежа“ објави дека механизираниот баталјон „Соколи“, кој сега користи пешадиски борбени возила М-80А од југословенско производство, ќе биде преместен од Нашице во Бели Манастир, а во блиска иднина таа единица на хрватската армија ќе биде повторно вооружен на американскиот М2А1 ОДС „Бредли“.

Потпретседателот на хрватската Влада и министер за одбрана Иван Анушиќ на 15 јануари пред пратениците изјави дека проектот за враќање на војската во Барања е веќе започнат и дека до крајот на 2026 година е планираше да ја заврши реконструкцијата на касарната во Бели Манастир, во која ќе бидат сместени меѓу 650 и 850 припадници на баталјонот „Соколи“.

Потребата од преместување на еден баталјон беше оправдана со „безбедносни причини“, односно заштита на границата, која е загрозена од приливот на мигранти. Секундарната причина е од демографска природа, бидејќи иселувањето од Барања е големо и ќе се работи на одржување на населението, а се очекува и присуството на баталјонот да ја подобри економската положба на Барања.

На почеток