Свет

„Ова што сега се случува е чист циркус, бараме јавно судење“, мајката на убиената ученичка во „Рибникар“ бара отворање на судењето

Судскиот совет на Вишиот суд во Белград одлучи да ја затвори за јавноста постапката против Владимир и Миљана Кецмановиќ, родителите на момчето што го изврши масакрот во училиштето „Владислав Рибникар“ на 3 мај минатата година, а оваа одлука донесе поделени мислења. Повеќето родители на убиените деца во „Рибникар“ сметаат дека судењето треба да биде јавно, а меѓу нив е и Нинела Радичевиќ, мајка на ученичката Ана Божовиќ, која во интервју за Нова.рс објаснува зошто судењето треба да биде отворено за јавноста.

Додека, од една страна, дел од родителите сметаат дека судењето треба да биде затворено за јавноста за, како што истакнаа, „да се спречи циркусот“ што почнале да го создаваат родителите на момчето убиец, мнозинството се оние кои сакаат судењето да биде јавно бидејќи е многу важно што се уште се зборува за трагедијата што се случи во „Рибникар“ за настанот никогаш да не биде заборавен.

Меѓу нив е и Нинела Радичевиќ, мајка на жртвата Ана Божовиќ.

„Ние сме апсолутно за јавно судење. Во спротивно, одбраната објавува информации со кои се величат сторителите и подготвува нивно ослободување, а ние не смееме да реагираме. Протекувањето информации од страна на одбраната е кривично дело, така што судот би морал да обезбеди целосно затворено судење без да бидат објавени никакви информации во јавноста или судењето да биде отворено. Ова што сега се случува е чист циркус и е многу во корист на одбраната. Неприфатливо е да се величаат обвинетите и да се поистоветуваат нивните солзи со нашите“, изјави Нинела Радичевиќ за Нова.рс.

Нејзиното мислење беше поддржано од други родители.

Откако во понеделникот беше донесена одлуката за затворање на судењето за јавноста, на првото рочиште оштетените, но и одбраната побараа да се промени одлуката. Судењето потоа беше затворено за јавноста на барање на обвинителството за заштита на малолетници.

Следниот ден дојде до промена, а откако беше напуштено сослушувањето на особено чувствителните сведоци, и обвинителството и одбраната побараа судењето да биде јавно. Вишиот суд по ова барање ќе донесе одлука во наредниот период.

Да потсетиме, обвинетите Кечмановиќ, како и претседателот на стрелачкиот клуб „Партизан практично гаѓање“ Ратко И. и инструкторот во тој клуб Немања М., во понеделникот ја негираа вината, а вчерашното судење беше најавено како презентација на одбраната, пак, поради предлогот на претставниците на семејствата на убиените деца, судот да ја разгледа можноста родителите да ја следат одбраната на обвинетиот од судницата, рочиштето беше одложено.

Судскиот совет најави дека за ова подоцна ќе донесе одлука, а судењето е закажано да продолжи на 29 февруари и 1 март.

На почеток