Свет

Колапс во Германија, сè застана поради масовен штрајк: Автобусите нема, хаос на аеродромите

24-часовниот штрајк, организиран од синдикатот „Верди“ во сите сојузни покраини освен Баварија, е последен во низата акции што го погодија транспортниот сектор и јавниот транспорт во Германија.

На граѓаните во Германија им е препорачано да ги одложуваат состаноците, да користат електронски велосипеди или да патуваат во групи.

Суштината на барањата на синдикатот се подобрување на условите за работа, намалено работно време и зголемено право на годишен одмор.

– Имаме драматичен недостиг на работна сила во јавниот превоз и неверојатен притисок врз вработените. Секојдневно во сите зони се откажуваат автобуси и возови бидејќи нема доволно персонал – изјави заменик-претседателката на „Верди“ Кристин Бел.

Младинското и климатското движење „Петоци за иднината“ соопшти дека 60 нејзини локални ограноци ја поддржале акцијата.

– Заеднички штрајкуваме да се мобилизираме за подобри услови за работа и иднината на јавниот превоз – рече портпаролот.

Штрајкот на безбедносниот персонал вчера на 11 германски аеродроми погоди 200.000 патници и доведе до откажување или одложување на околу 1.100 летови, соопшти германското здружение на аеродроми АДВ.

Прекините ќе продолжат и денеска во Хамбург, а г-ѓа „Верди“ го повика персоналот на копнената служба на штрајк од 3 часот до полноќ.
Синдикатот најави дека бара повисоки плати и еднократна исплата од 3.000 евра за прилагодување на инфлацијата.

На почеток