Свет

Во Србија пристигнуваат современи лекови против рак на белите дробови, панкреас и дојка – трошоците се на товар на државата

Директорот на Институтот за онкологија и радиологија на Србија, д-р Милан Жегарац, денеска изјави дека набрзо на граѓаните ќе им бидат достапни современи лекови против рак на белите дробови, панкреасот и дојката, а трошоците за овој вид терапија ќе ги покрие Здравствениот фонд за осигурување.

Д-р Милан Жегарац истакна дека Србите најчесто заболуваат од рак на белите дробови, а новите лекови кои наскоро би можеле да им бидат достапни на граѓаните ќе придонесат за побрзо и полесно заздравување. Наведе и дека е проширена листата на лекови за различни видови на рак.

„Секоја година регистрираме околу 7.000 случаи на рак на белите дробови, а следниот најчест карцином е ракот на дебелото црево и откриваме повеќе од 5.000 луѓе кои го имаат. Исто така, ракот на дојката е чест и од него годишно заболуваат околу 4.400 луѓе. Ова се сериозни бројки и овие нови лекови ќе ни помогнат полесно да ги излечиме овие болести“, рече Жегарац.

Тој посочи и дека секојдневно се оперираат голем број пациенти – околу 20, над 150 примаат хемотерапија, а дневно се зрачат речиси 400 пациенти.

Тој додаде дека раното откривање на ракот е важно и дека е неопходно да се подигне свеста на луѓето за него во Србија.

„Карциномите се болест на постарата популација и како што се зголемува животниот век се зголемува и бројот на заболени, но има и сè повеќе млади луѓе кои боледуваат од оваа маѓепсана болест“, забележува д-р Жегарац.

„Превенцијата е клучна. Кога навреме го откриваме ракот во рана фаза, третманот е неспоредливо полесен. Се троши помалку време и енергија“, рече тој.

Покрај промената на животниот стил, исклучително важни се програмите за скрининг и навремено откривање на ракот, бидејќи во тој случај лекувањето е многу полесно.

На почеток