Македонија

СДСМ: 11 години ВМРО-ДПМНЕ лажеше за наводен економски раст

Единаесетгодишното криминално и расипничко владеење на ВМРО-ДПМНЕ остави долгорочни штети врз економијата и врз квалитетот на живот на граѓаните, обвинува Социјалдемократскиот сојуз на Македонија.

Преку соопштение од СДСМ велат дека само во последниот квартал од владеењето на ВМРО-ДПМНЕ во 2017 година економијата забележала пад од 1,3 отсто.

„По формирањето на Владата предводена од СДСМ, за нешто помалку од една година, преку успешните економски политики во вториот квартал од 2018 година, домашниот бруто-производ бележи раст од 3,1 отсто. Економските политики на Владата предводена од СДСМ ја стабилизираат и придвижуваат економијата, а како што Македонија се доближува до ЕУ и НАТО, така расте и економијата. Наместо вештачко билдање на бројките и веселите математики со кои ВМРО-ДПМНЕ 11 години ја уништуваше економијата и ги лажеше граѓаните за некаков наводен раст, денеска имаме реален економски раст што се темели на здрави основи“, се вели во соопштението на СДСМ.

Владејачката партија во таа насока додава дека расте извозот, зголемена е инвестициската активност на компаниите, забележани се рекордни износи на странски инвестиции, повисоки плати, како и раст на индустриското производство.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток