Видео и Фото

(Видео) Научете слалом возење ако сакате детето да си го земете од центарската градинка Н.Н. Борче

Од септември, цели 6 месеци, трае малтретирањето на родителите чии деца ја посетуваат центарската градинка „Наум Наумовски Борче“. Мака мачат да ги однесат и земат децата. Улицата е буквално окупирана од тешката механизација на градилиштето кое е на самата улица, на неколку метра од градинката.

Хоророт е особено изразен последните два дена. Родителите се револтирани: „До сега немавме приод со возила, а сега ниту со количка можеме да ги носиме децата. Што да очекуваме, за некој ден да ни соопштат дека не смееме да ги носиме децата да ни бидат згрижени, бидејќи градежните газди се приоритет?”.

Опасно е и самото движење бидејќи децата мораат да се протнуваат под камионите. Родителите, но и „Скопје1“ неколку пати се обраќаа до градоначалникот на општина Центар, Горан Герасимовски, но проблемот не се решава. Родителите бараат да биде слободна улицата во периодот кога ги носат и земаат децата. Го прашуваат Герасимовски: „Градоначалник, нели постојано ветувате дека децата ви се пред сѐ, ние што да правиме, да ги отпишуваме од оваа градинка или да учиме слалом возење со количка?”.

Во непосредна близина се наоѓа уште едно градилиште од чија бучава децата не можат да спијат.

Колку се безбедни градилиштата е големо прашање, а пред извесно време тука загина работник.

На почеток