Македонија

Многу шефови, нема поштари – синдикалците „Македонска пошта“ укажува дека таму е хаос

Синдикалните организации на „Македонска Пошта“ кажаа дека протестот на вработените е поради револт и загриженост за опстојувањето на оваа државна фирма. Тие посочија дека 80 отсто од вработените се со просек на минимална плата, а работодавачот иако имал обврска да исплати плата во законски рок – тоа не се реализира.

„Раководството го прекрши елементарното работничко право за исплата на плата. Имајќи ја во предвид лошата финансиска состојба во друштвото, револтот е поголем поради сомневањето дека воопшто ќе има редовна исплата на плата. Ова е резултат на лошото менаџирање“, велат од синдикалните организации на „Македонска Пошта“.

Нема шалтерски работници, нема поштари, а има препоплни работни места во администрација и шефовски позиции, посочуваат тие.

„Укажувавме за хаосот кој ќе настане, но нема слух од нив“, додаваат тие.

Протестите ќе продолжат ако нема остварување на нивните барања за редовни плати.

На почеток