Свет

Следната руска цел е Балканот

Русија со закани реагираше на информациите дека најголемата воена база на НАТО во Европа се гради во Романија. „НАТО е самоубиствена мисија“, вели еден московски функционер.

Станува збор за проект вреден 2,5 милијарди евра кој Романија го започна во 2019 година и кој се очекува да трае 20 години.

Проширувањето на романската воздухопловна база 57 Михаил Когалничеану на брегот на Црното Море, коментираат руски претставници, треба да го консолидира источното крило на НАТО. Планирано е оваа база да служи и за операции на Блискиот Исток.

Како дел од серијата предупредувања од руските официјални лица на 18 и 19 март, потпретседателот на Комитетот за надворешни работи на Советот на Руската Федерација, Андреј Климов, рече дека проектот претставува „закана за Букурешт“.

Според Климов, колку е поголема „антируската“ воена база и „поблиску до руските граници, толку е поголема веројатноста таа да биде меѓу првите цели за одмазднички напади“.

„Ако тоа им се допаѓа на Романците, тоа е нивна работа, се разбира, но клубот за самоубиства на НАТО вклучува обични цивили во такви авантури кои можат да завршат многу лошо за нивните семејства и деца. Не се обидувам никого да исплашам, само логично расудувам. Нема да има никаква корист за Романија од тоа и ќе има повеќе закани, тоа е факт“, рече Климов во дискусијата што ја пренесоа руските медиуми.

Константин Гаврилов, шеф на руската делегација на преговорите во Виена за воена безбедност и контрола на вооружувањето, изјави дека развојот на најголемата база на НАТО во Европа во Романија е продолжување на „ерозијата“ на безбедноста во регионот на Црното Море.

Активирањето за предупредување на руските официјални лица за „непријателските дејствија“ на Романија беше приказна на Juron News Romania објавена на 16 март и ажурирана на 18 март, која известуваше за тековната работа во базата. Приказната создава впечаток дека проектот е нов и брзо ќе биде завршен.

„Работите за проширување се во полн ек, но кога ќе завршат, оваа база Михаило Когалничеану ќе стане најголема во Европа. Ќе го надмине оној на Рамштајн во Германија и ќе може да прими повеќе од 10.000 војници кои ќе можат да дојдат овде со своите семејства“, се вели во приказната на Јурон Њуз.

Инаку, работата на првата фаза од изградбата на таа НАТО база започна во април 2023 година.

На почеток