Магазин

Монголија ја погоди најстудената зима во последните 50 години, угинаа милиони животни

Монголија се смрзнува во најтешката зима во последните половина век со екстремни услови кои досега убиле повеќе од 4,7 милиони животни и се закана за егзистенцијата и снабдувањето со храна на илјадници луѓе, предупреди Меѓународниот Црвен крст.

Тешките услови, познати како џуд на монголски, се карактеризираат со опаѓање на температурите, длабок снег и мраз што ги покриваат областите за пасење и го прекинуваат пристапот до добиточната храна. Околу 300.000 луѓе во Монголија се традиционални номадски сточари и зависат од својот добиток, кози и коњи за храна и за продажба на пазарот, пренесува Index.hr.

„Оние луѓе кои целосно зависат од својот добиток за опстанок станаа сиромашни за само неколку месеци“, рече Александре Матео, регионален директор на Црвениот крст за Азија и Пацифик. „Некои од нив повеќе не можат да се хранат ниту да ги греат своите домови“, рече тој.

Монголската влада минатиот месец прогласи состојба на зголемена готовност која ќе трае до 15 мај, а во вторникот Црвениот крст упати апел за олеснување на страдањата на луѓето кои останаа без средства за егзистенција.

„Дури и со високо ниво на подготвеност, како што беше случајот во Монголија оваа година и претходните години, не е соодветно да се справуваме со екстремни услови“, рече Матео. „Се подготвувавме долго време, но вагата сепак не изненади“, рече тој. Џуд направи голема економска штета на сточарите и предизвика пречки во патувањето, продажбата и пристапот до здравствена заштита и образование за многу Монголци, особено оние што живеат во руралните области, бидејќи обилниот снег го прекина пристапот до патиштата.

На почеток