Свет

Советникот на шефот на кабинетот на Зеленски отфрла каква било поврзаност со нападот: Ова ќе донесе ескалација на војната

„Украина секако нема никаква врска со пукотниците/експлозиите во Градското собрание на Крокус (Регион Москва, Русија). Нема никаква смисла“, објави на својот Твитер профил Михаило Подољак, советник на шефот на кабинетот на претседателот на Украина.

Сепак, тој изрази стравувања дека овој настан ќе придонесе за зголемување на воената пропаганда на Русија и забрзана милитаризација.

„Нема ни најмало сомневање дека настаните во предградијата на Москва ќе придонесат за нагло зголемување на воената пропаганда, забрзана милитаризација, проширена мобилизација и, конечно, ескалација на војната. И, исто така, оправдувањето на очигледните геноцидни напади врз цивилното население на Украина“, напиша тој на мрежата „Х“.

На почеток