Свет

Eкстремен недостиг на храна во Газа и Судан

Шефот на ОН: Луѓето во Газа се толку гладни што ги запираат камионите со помош и веднаш јадат на улица

Поради вооружениот конфликт, милиони луѓе во Газа и Судан имаат големи тешкотии да добијат храна.

Милиони луѓе во Газа се на работ на глад и се борат да најдат каква било храна.

Обединетите нации (ОН) предупредуваат и дека тековната војна во Судан може да ја предизвика најголемата криза со глад во светот.

Глад се случува кога една земја има толку голем недостиг на храна што на нејзиното население му се заканува акутна неухранетост, глад или смрт.

Овој статус обично го прогласуваат Обединетите нации, понекогаш во соработка со владата на засегнатата земја, а често и со други меѓународни хуманитарни организации или хуманитарни агенции.

Гладот ​​се одредува со помош на интегрираната класификација на фазите за безбедност на храната (IPC) на ОН.

Тоа го рангира недостигот на храна во земјата – или несигурноста на храната – според пет „фази“ на сериозност, со глад како петта и најлоша.

Според ОН, гладот ​​е неизбежен во северниот дел на Газа, а може да се случи меѓу март и мај 2024 година.

Тоа доаѓа по неколкумесечниот конфликт меѓу Израел и Газа, по нападите на Хамас од 7 октомври.

Половина од населението гладува – околу 1,1 милион луѓе – според класификацијата IPC.

Во најлошото сценарио, целото население на Газа ќе биде изгладнето до јули 2024 година.

ОН соопштија дека Газа има „највисок процент на луѓе кои се соочуваат со високи нивоа на акутна несигурност во храната што некогаш е класифициран од иницијативата IPC за која било област или земја“.

На почеток