Свет

Две лица извлечени од ледената вода во Балтимор, едно во критична состојба

Британија: Русите изградија подводна бариера кај мостот на Крим, сакаат да спречат нов напад

Две лица се извлечени од река во Балтимор откако мост се урна откако во нив удри товарен брод. Едниот е во тешка состојба. Спасувачите нагласуваат дека во ледената вода се уште има многу луѓе, и дека операцијата продолжува.

Шефот на полицијата вели дека имало извештаи за ширење на мирис на дизел гориво, но тој не мисли дека тоа значи дека нафтата се излеа во реката.

„Се надеваме, како што ќе изгрее сонцето, ќе добиеме многу подобра слика за тоа дали има излевање гориво и какво било влијанието досега“, вели тој.

Тој додава дека нема индиции дека товарниот брод намерно удрил во мостот.

„Нема апсолутно никакви индикации дека се работи за тероризам“, вели началникот на полицијата.

Од друга страна, градоначалникот на Балтимор истакнува дека приоритет е да се спасат луѓето од водата.

„Во моментов има луѓе во водата до кои треба да дојдеме. Никогаш не би помислиле дека ќе видите вака да се урива клучен мост во секунда“, рече градоначалникот.

Сонар откри присуство на возила потопени во вода, но точната бројка не е позната.

Официјални лица претходно изјавија дека може да има до 20 луѓе во водата.

На почеток