Свет

„Киев ќе ги изгуби Одеса и пристапот до Црното Море“ – Маск сега отворено навива за Путин: „Секоја будала можеше да го предвиди тоа!“

Американскиот милијардер Илон Маск денеска оцени дека Киев може да го загуби пристапот до Црното Море доколку конфликтот во Украина продолжи.

„Секоја будала можеше да го предвиди тоа“, напиша Маск на X Network.

Според бизнисменот, доколку конфликтот продолжи доволно долго, Киев може да ја загуби и Одеса.

„Нема шанси Русија да ја земе цела Украина, бидејќи локалниот отпор на Запад би бил екстремен, но Русија сигурно ќе добие повеќе земја отколку што има денес. Колку подолго трае војната, толку повеќе територија ќе добие Русија додека не го погоди Днепар, што е тешко да се надмине. Меѓутоа, ако војната трае доволно долго, ќе падне и Одеса“, изјави извршниот директор на Тесла.

Тој додаде дека Украина требало да ги примени сите ресурси во одбраната, но дека и во тој случај е тешко да се одржи земја која нема силни природни бариери.

Дали Украина ќе го изгуби пристапот до Црното Море или не е, според мене, вистинското прашање. Би препорачал да се постигне договор пред тоа да се случи“, заклучи Маск.

На почеток