Свет

Мајорот на српската полиција откри до каде стигнала истрагата за исчезнатото девојче Данка

„Во овој момент не би можела да зборувам за конкретни податоци, истрагата е многу динамична и обемна од првиот ден, а се проверуваат сите можни факти и околности. Сите лица кои би можеле да бидат доведени во каква било поврзаност со настанот се проверуваат“, изјави утринава мајорот на српската полиција Бојана Отовиќ Пјановиќ, која во неделата вечерта појасни многу работи кога станува збор за настаните во Бањско поле од минатиот вторник и исчезнувањето на малата Данка Илиќ (2).

Елиминацијата на осомничените, како што изјави Бојана Отовиќ Пјановиќ, ќе продолжи кога ќе има несомнен факт дека некој не може да биде поврзан со исчезнувањето.

„Ништо не исклучуваме, истрагата е и динамична и обемна, се вршат голем број на проверки, секоја најмала индикација или сомнеж дека може да се донесе, се проверува и постепено се исклучува“, вели Отовиќ Пјановиќ. и додава:

„Би сакал девојчето да е живо и се надевам и посакувам исходот да биде позитивен. Како што велат самите жители на Бор, досега не виделе толкава современа техничка опрема на едно место, активирани се сите служби. Истрагата и претресот не само што се вршеле во тесен круг, туку се прошириле и на граничните премини, како како и приодите и патиштата до границата. Како цела Србија да беше во Бор, имаше толку народ на тие 10.000 квадрати, толку народ, сите служби, а таму беше и министерот за внатрешни работи. Да ги отворивме сите шахти, сите каналите.“, детално ја објасни полициската постапка и чекорите кои се вклучени во ваков случај тип на истрага и претрес.

„Во моментот кога се појави видеото од Виена, со координација најпрвин работевме на проверка на автентичноста на видеото бидејќи имаше се на мрежите, а веднаш потоа беше воспоставен личен контакт со човекот кој го снимил. Тој потоа во координација со нас отиде и поднесе пријава, па истата вечер беше распишана жолта потерница од Интерпол“, додаде Отовиќ Пјановиќ на РТС.

„Оние кои се осомничени не можат да зборуваат бидејќи тоа не би било ниту стручно ниту одговорно. Што се однесува до мене, сега сите се осомничени! Се земаат сите снимки од сите можни камери, се проверува се и тоа не се прави само во Бор, туку и во полициските управи во околните градови, туку и во Белград, 24 часа, во смени“, вели мајорот. .

Бојана Отовиќ Пјановиќ повтори дека мајката на малата Данка не била подложена на полиграф бидејќи законите ја обврзуваат полицијата на тоа – трудницата да не може да биде подложена на полиграфски преглед.

„Тоа тестирање не се користи како доказ, само може да ја насочи истрагата кон одредени околности во одреден момент, за да знаеме што друго би можеле да направиме“, објасни висок функционер на МВР на Србија, додавајќи дека овој тип на тестирање би бил потполно бесмислен бидејќи резултатот не би бил веродостоен бидејќи кај бремена мајка чукаат две срца.

На почеток