Свет

Трамп на судот му даде гаранција од 175 милиони евра за да избегне конфискација на имотот

Бајден: Нема сомнение дека Трамп го поддржа бунтот, сите го видовте

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп му даде гаранција од 175 милиони долари на судот во Њујорк, по наплатата на повеќе од 454 милиони долари што треба да ги плати по одложувањето на пресудата за граѓанска измама.

Оваа гаранција го спречува запленувањето на имотот и средствата на Трамп додека тој се жали на пресудата, пренесува АП. Доколку неговата жалба против пресудата биде одбиена, Трамп ќе мора да ја плати целата сума од 454 милиони долари, плус камата.

Доколку жалбата на Трамп биде прифатена и обвиненијата се отфрлат, тој нема да мора ништо да и плати на државата и гаранцијата што ја дал ќе му биде вратена. На 25 март, судот се согласи да ја одложи исплатата на 454 милиони долари на Трамп доколку тој плати 175 милиони долари во рок од 10 дена.

Истиот суд ќе ги слушне аргументите на Трамп во септември, неколку недели пред претседателските избори кои ќе се одржат на 5 ноември. Судот претходно пресуди дека Трамп и неговата компанија незаконски ја преувеличувале вредноста на своето богатство и манипулирале со вредноста на имотот за да добијат поволни заеми од банките и поволни услови од осигурителните компании.

На почеток