Свет

Исклучена е можноста за киднапирање на малата Данка, вели Јовановиќ од Бирото за борба против трговија со луѓе

Маја Јовановиќ од Бирото за борба против трговија со луѓе денеска изјави дека во случајот со исчезнувањето на двегодишното девојче Данка Илиќ од Бор, ја исклучува можноста детето само да се оддалечило, како и можноста за физички киднапирање од местото на настанот поради сите фактори кои го придружувале исчезнувањето на детето.
Таа рече дека смета дека во случајот со исчезнувањето на Данка Илиќ, фокусот мора да биде ставен на мајката бидејќи таа е единствената личност која последен пат го видела девојчето, посочувајќи дека целиот сплет на околности што ја придружуваат пријавата на исчезнувањето и самото исчезнување создава конфузија и голем број нејаснотии.

Одговарајќи на прашањето како се организираат криминалните групи кои се занимаваат со киднапирање деца и дали се разработени рутите по кои децата се носат преку граница, Јовановиќ посочи дека секое киднапирање е планирано, освен во големите градови каде што има се девијантни поединци со чудни тенденции кои во моментот кога ќе решат да добијат жртва, нема да изберат начин, дали ќе го киднапираат детето од рацете на мајката или од улица.

Во овој случај имаме поагресивен тип на киднапирање, физичко киднапирање и ако детето е однесено на тој начин, верувам дека тоа морало да се планира бидејќи самиот простор, локалитетот, сите тие пристапни патишта, лошата конфигурација на теренот не даваат големи можности тоа да се направи за никој да не забележи – рече таа.

Коментирајќи ја улогата на медиумите во овој случај, Јовановиќ рече дека најголем ефект е постигнат со прекинување на програмата и објавување на фотографија од исчезнатото дете со основни општи информации, што е многу важно при препознавање и идентификување на лицето по кое се трага.

По сите овие денови, почнувајќи од првиот удар кога исчезна Данка, најголем ефект се постигна преку медиумите, пред се со објавувањето на фотографијата, бидејќи како ќе го најдеме детето ако не знаеме како изгледа. Пораката може само да ни даде сигнал дека нешто се случува, за да можеме самите да го истражиме. Во голем број случаи, придонесот преку медиумите е голем, бидејќи постојано се зборува за темата за исчезнатата Данка и на некој начин се врши притисок да се најде што побрзо – објасни таа.

Тaa додава дека во овој случај медиумите вршат одреден притисок за да се забрза пронаоѓањето на детето и да се добијат нови информации кои би можеле да придонесат за самиот истражен процес.

На почеток