Свет

Сијарто: Унгарија е „горда и сигурна“ членка на НАТО

Сијарто: Унгарија никогаш нема да испорача оружје на Украина

Унгарија е „горд и сигурен“ член на НАТО, најсилниот одбранбен сојуз во светот, рече унгарскиот министер за надворешни работи Питер Сијарто.

Во обраќањето на прославата на 75 -годишнината од НАТО во Брисел, Сијарто рече дека членството на Унгарија во НАТО „ја круниса желбата за слобода на генерација на Унгарците“, се вели во извештајот на МТИ.

Сиjатро рече дека Унгарија сака да продолжи да придонесува за безбедноста на евро-атлантската заедница.

„Денес ние сме горди членови на најсилниот одбранбен сојуз во светот. И, ние сме исто така горди што сме сигурен сојузник, што придонесува за безбедноста на нашата заедница “, рече Сијарто.

На почеток