Македонија

Подгответе се за невреме, дожд, снег и снежна покривка

Променливо облачно време со повремени врнежи од дожд

Почитувани наши, сите ние веќе знаеме дека веќе од денес, па се до самиот крај на овој месец, речиси во цел Европски Континент, вклучувајќи го и нашиот Балкански Полуостров, не очекува невообичаено студено време и со чести врнежи од дожд и снег, како и формирање на снежна покривка. Мразот во утринските часови ќе го има на многу места, а појава на снег би можело да има понекаде и на помала надморска височина.

Сите ние ќе си речеме, што се случува со времето и зошто ќе биде толку ладно? Ние добро кажавме дека веќе од овој месец завршува влијанието на топлиот Метеоролошки феномен “Ел Нињо, и започнува ладната ” Ла Ниња”. Земјата полека се лади, вклучувајќи ја секако и Европа и Балканскиот Полуостров. Температурите ќе паѓаат, што значи дека во следните години треба да се подготвиме за се пониски температури, но и поостри и по снежни зими.

Сепак тоа не значи дека не треба да очекуваме лето и високи температури, ќе го има летото тоа е многу нормално, но нема да биде како минатите лета и нема да биде екстремно топло. Следните лета ќе бидат исто така со не толку многу високи температури, но ќе има и повеќе врнежи.

На почеток