Свет

Пожарот кај Шибеник ставен под контрола

Пожар во Русија: три лица загинаа, меѓу кои и две деца

Пожарот што избувна вчера попладне меѓу Врпоље и Гребаштица кај Шибеник е ставен под контрола нешто пред 10:30 часот, изјави Дарко Дукиќ, командант на противпожарната бригада на Шибеничко-книнската жупанија.

Откако од терен биле повлечени два кантари, два ертрактора и 20-тина пожарникари со 10 возила останале да го изгаснат пожарот.

Нема отворен оган, работиме на тоа“, изјави Дукиќ.

Опожарена е површина од околу 450 хектари, а опожарена е ниска трева, вегетација и борова шума. Пожарот во текот на ноќта го изгаснале 60-тина пожарникари, чија работа ја отежнал ветерот.

Денес наутро на местото на пожарот биле испратени два кантари, а потоа и два ер-трактора.

Крајбрежната област на Шибеничко-книнската жупанија е зафатена од најмалку еден голем пожар секоја година.

На почеток