Свет

Полска бара нуклеарно оружје од Америка

Русија во своето воено планирање ќе го земе предвид потенцијалното распоредување на американско нуклеарно оружје во Полска, изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова.

Таа го изјави ова додека ја коментираше изјавата на полскиот претседател Анджеј Дуда дека неговата земја е подготвена да распореди нуклеарно оружје во рамките на програмата на НАТО „Нуклеарно споделување“.

„Се чини дека Варшава намерно се обидува да привлече поголемо внимание од воените планери во рускиот Генералштаб. Би било логично да се претпостави дека кога американското нуклеарно оружје ќе се појави во Полска, соодветните капацитети веднаш ќе бидат ставени на списокот на легитимни цели во настанот на директна вооружена пресметка со НАТО“, рече таа, пренесе ТАСС.

Таа изјавата на Дуда ја оцени како „провокативна“.

„Полските власти не кријат дека се стремат да се доближат до американското нуклеарно оружје распоредено во Европа и активно ги користат овие амбиции во нивната непријателска политика кон Русија“, рече Захарова.

Според рускиот дипломат, Москва и Минск го земаат предвид полскиот фактор кога преземаат дополнителни мерки за зајакнување на безбедноста на нивната Унија.

Во интервју за весникот Факт во неделата, Дуда рече дека Полска е подготвена да распореди нуклеарни боеви глави како дел од програмата на НАТО за нуклеарно споделување.

Според полскиот претседател, тој неколку пати разговарал за ова прашање со американски партнери.

На почеток