Свет

Зошто братот на осомничениот за убиството на Данка бил испрашуван без адвокат? Серија полициски пропусти кон Драгијевиќ, кој беше претепан до смрт во станицата во Бор

Далибор Драгијевиќ (40), помладиот брат на Дејан Драгијевиќ, осомничениот за убиството на двегодишното девојче Данка Илиќ во Бор, почина во полициски притвор од насилна смрт, а во неговиот случај надлежните органи направија бројни пропусти, пишува српска „Нова“. Најпрво се поставува прашањето зошто Драгијевиќ бил испрашуван со часови, без присуство на адвокат, па дури и зошто бил задржан во полиција до 48 часа, иако постои сомневање дека таква одлука не била донесена.

Неделникот „Радар“ неодамна откри дека обдукцијата покажала дека Драгијевиќ починал со насилна смрт, а доказ за тоа се бројните повреди што ги имал по телото. Но, полицијата во соопштението наведува дека Драгијевиќ починал од природна смрт, а на 6 април му се слошило во полициска станица и дека Брзата помош по доаѓањето на местото можела само да констатира смрт на мажот.

Веста дека Драгијевиќ починал од насилна смрт беше објавена минатата недела, а Вишото јавно обвинителство во Зајечар со денови чекаше да стигне извештајот од обдукцијата, а кога конечно стигна, беше најавено дека ќе го разгледаат.

Случајот брутално претепан маж во полициска станица ја шокираше јавноста во Србија. Иако Министерството за внатрешни работи соопшти дека Драгијевиќ починал за време на полицискиот притвор, се појавија информации дека вакво решение не е донесено.

„Доколку органите на прогонот се сомневаат дека сте сториле кривично дело и сметаат дека им треба време да соберат докази, по вашето апсење или за време на информативен разговор, тие можат да донесат одлука да ве приведат, но не повеќе од 48 часови“. За тоа треба да донесат одлука, која треба да ви ја предадат, а вие имате право да се жалите. Од моментот на донесување на таа одлука, мора да имате бранител – ако не можете да обезбедите, ќе ви биде доделен бранител по службена должност“, вели извор на Нова и додава:

„Од моментот кога ќе се донесе решението за притвор, мора да имате адвокат. Доколку не го обезбедите, ќе ви биде доделен бранител по службена должност. Можат да ве задржат само врз основа на писмена одлука. Кога сте во станица откако сте биле приведени или за време на испрашување, имате право да прашате дали имаат намера да ве приведат и да побарате да ви го покажат решението ако одговорот е да. Тие треба да донесат одлука за задржување најдоцна во рок од два часа и треба да ви ја достават. Во решението мора да се наведе за што се товарите, по кој основ, денот и часот на апсење или одговарање на поканата за разговор, а тоа е моментот од кој започнува притворот“.

Тоа укажува на уште една важна околност.

„Во полициската станица мора да има еден полицаец кој е одговорен за приведените лица и нивната безбедност. Поради ова, пред да ги воведе во ќелијата, тој мора да ги прегледа сите и да им ги одземе сите предмети погодни за напад, бегство или самоповредување, доколку полицајците кои ги привеле веќе не го сториле тоа. За одземени предмети се издава потврда или информација за нив се внесува во службен записник потпишан од приведеното лице. Таквите предмети се враќаат по отказот, освен ако нема законски причини да се одземат“, вели изворот.

Но, ова не се единствените пропусти кои се направени во споменатиот случај – вештакот и брзата помош морале да ги известат надлежните за повредите на телото на Драгијевиќ кои морале да ги видат кога излегле на интервенција.

Исто така, МУП мораше веднаш да ги прекине и да поведе постапка против полицајците кои го истражуваа Драгијевиќ, барем додека не заврши постапката, односно додека не се утврди под кои околности настапила смртта. Сепак, тоа не беше направено.

И додека се чека одлуката на обвинителството, се поставува прашањето за што би можеле да бидат обвинети полицајците кои го испрашуваа Драгијевиќ.

„Судејќи според она што го прочитав во медиумите, бидејќи немав увид во случајот, специфично е дека кривичното дело кое вообичаено би и се товарело на полицијата, нема смртна казна, барем во законски рамки. Така, за кривичното дело принуда на исказ стои став со кој се предвидува појава на тешка телесна повреда, но не и смртни последици. Исто така, за кривичното дело злоупотреба и тортура, исто така, нема одредба со која се предвидува смрт на лицето“, вели за Нова адвокатот Денис Беќириќ и додава:

„Обвинителството треба прво да утврди дали има елементи на кривично дело, а потоа, доколку ги има, да го квалификува, непристрасно и според законот.

Да потсетиме, полицијата ги уапси работниците на ПУК „Водовод“ Дејан Драгијевиќ и Срѓан Јанковиќ под сомнение дека ја убиле девојката по која се трагаше Данка Илиќ. Таткото Радослав и братот Далибор на осомничениот Драгијевиќ биле приведени под сомнение дека му помогнале да го извади телото на детето.

На почеток