Свет

Осомничените за убиството на Данка Илиќ се испратени во Специјалната затворска болница во Белград на психијатриска проценка

Дејан Драгијевиќ и Срѓан Јанковиќ, осомничени за убиството на двегодишната Данка Илиќ, се испратени во Специјалната затворска болница во Белград на психијатриско вештачење.

„По добивањето на обдукцискиот извештај на Институтот за судска медицина во Белград, Вишото јавно обвинителство Зајечар поднесе предлог за замена на надлежност во постапката во врска со смртта на сега починатиот Далибор Драгијевиќ, согласно Методологијата за истрага за случаи на злоупотреба, од кои причини случајот не беше објавен“, соопштија од Вишото јавно обвинителство Заечар.

Како што наведуваат во ВЈТ Зајечар, замената е побарана од причините предвидени во Методологијата за истрага во случаи на злоупотреба.

„Извештајот од обдукцијата со предлогот за замена е доставен до обвинителството кое треба да одлучи по предлогот, во конкретниот случај Апелационото јавно обвинителство во Ниш. Вишото јавно обвинителство во Зајечар повеќе нема да спроведува дејствија во постапката зад смртта на покојниот Далибор Драгијевиќ“, посочува ВЈТ Зајечар.

За потсетување, Данка Илиќ беше убиена на 26 март годинава во Бањско поле, а за тоа дело се осомничени Срѓан Јанковиќ и Дејан Драгијевиќ. Братот на Дејан, Далибор Драгијевиќ е уапсен под сомнение дека му помогнал на својот брат да го премести телото на Данка Илиќ, пишува Блиц.

Во полиција бил задржан до 48 часа, по што починал во полициската станица во Бор.

На почеток