Свет

Обид за напад врз Белорусија

Масивни напади врз Украина: Русија напаѓа и од Белорусија

Белоруските специјални служби спречија напади со беспилотни летала од територијата на Литванија врз објекти во Минск, објави шефот на КГБ, Иван Тертел.

„Комитетот за државна безбедност, во соработка со колегите од другите агенции, неодамна спроведе низа превентивни безбедносни мерки, кои овозможија да се спречат напади со борбени дронови од територијата на Литванија врз објекти во Минск и неговите предградија“, рече Тертел. говорејќи на Себелоруското народно собрание.

Тој истакна дека работата во оваа насока продолжува, иако КГБ сè уште не може да даде детални информации.

Се очекува дека Врховниот совет денеска ќе донесе одлука за усвојување на нацртот на новата воена доктрина и концепт за националната безбедност на Белорусија

Според извештаите, Украина обучила до илјада милитанти кои планираат да ги користат за окупација на населбите во Белорусија.
Белорускиот претседател Александар Лукашенко ги објави претходните планови на опозицијата и нивните начела да го окупираат регионот Кобрин во Белорусија, да прогласат нова влада и да побараат од Алијансата да испрати војници.

На почеток