Свет

НАТО нема да испраќа војници во Украина

НАТО испраќа нови сили во Косово

НАТО нема намера директно да се вклучи во конфликтот во Украина и нема да испрати војници, изјави шефот на НАТО Јенс Столтенберг.

„НАТО нема намера директно да учествува во конфликтот“, изјави генералниот секретар на НАТО во интервју за италијанскиот весник „Република“.

Според него, алијансата се соочува со две главни задачи: да го поддржи Киев и да го спречи ширењето на конфликтот надвор од Украина.

„Претседателот Путин не веруваше дека ќе му пружиме толкава помош на Зеленски, но во исто време јасно ставивме до знаење дека нема да испраќаме војници. Украина не ги побара од нас, тие од нас бараат поддршка, муниција и офанзива, артилерија“, рече Столтенберг.

Столтенберг нагласи дека не гледа „непосреден ризик од каков било воен напад врз кој било сојузник на НАТО“ од страна на Русија. Истовремено, тој ја нарече „непромислена руска нуклеарна реторика“, според него, НАТО не гледа никакви промени во позицијата на Москва од оваа гледна точка.

На почеток