Свет

Во Косово од денеска трансакции само во евра

Еврото го слави својот 25-ти роденден: Треба да се воведе во дигиталната ера

Истече преодниот период што го постави централната банка во Приштина за почеток на примената на уредбата за забрана на употреба на динари на Косово.

Во периодот од 1 февруари, кога стапи на сила Уредбата на ЦБК, досега не се изречени казнени мерки, а граѓаните се информирани за примената на новите правила за готовинско плаќање.

ЦБК соопшти дека после 12 мај – сите трансакции ќе се извршуваат во евра.  Во меѓувреме, комерцијалните банки кои работат во Косово добија инструкции да отворат нови филијали на северот.

Другите валути освен еврото можат да се користат во Косово како вредност за складирање во физичка форма или на банкарски сметки во валути што не се во евра, за извршување на меѓународни плаќања во валути што не се евро и за девизни активности, се вели во декретот на ЦБК.

На почеток