Македонија

Радев: Бугарија не прифаќа изјави и однесувања спротивни на договорот за добрососедство

Радев денеска упати остро предупредување до политичарите во Македонија во кое наведе дека Република Бугарија не прифаќа изјави и однесување кои се во спротивност и со Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година и со другите меѓународни договори што Македонија ги има потпишано.

„Бугарија постојано и јасно го кажува својот став дека договорите мора да се реализираат. Потсетувам дека РСМ е земја членка на НАТО, од што произлегуваат соодветни обврски и одговорности“, вели бугарскиот претседател во контекст на вчерашната инаугурација на новата претседателка Силјановска-Давкова и завршувањето на изборната кампања.

Договорот со Бугарија беше и меѓу проблематичните теми за ВМРО-ДПМНЕ во кампањата, бидејќи сите претставници на победничката партија дадоа изјави во насока на повторно преговарање на Преговарачката рамка со ЕУ, во која се вклучени и проблематичните моменти со Бугарија.

Новоизбраната претседателка, Гордана Сиљановска-Давкова вчера ја презеде функцијата, откако положи заклетва во Собранието. Таа кога положи заклетва рече „Изјавувам дека совесно и одговорно ќе ја извршувам функцијата претседател на Македонија“. Сиљановска и во својата предизборна кампања неколку пати изјави дека нема да ја користи придавката „Северна“ во името на државата, што беше сменето со Договорот од Преспа со Грција од 2018 година.

На почеток