Македонија

Битиќи со оставка од партиските функции во СДСМ, од политика не се откажува, но каде и како не открива

,,Во политиката влегов за да ја направам промената и додека не ја направам, нема откажување!“, ова е пораката која вицепремиерот Фатмир Битиќи денеска ја упати преку социјалните мрежи.

Во политиката влегов за да ја направам промената и додека не ја направам, нема откажување!“.

Ова е пораката што денеска ја упати поранешниот вицепремиер за економски прашања и поранешен потпретседател на СДСМ Фатмир Битиќи на социјалните мрежи.

Пораката на Битиќи звучи двосмислено. Некои коментираат дека Битиќи со ова најавува промена на партискиот дрес и прелет во ДУИ или Влен.

Една од можните варијанти е тој да остане во СДСМ и да се бори да ја реформира истата.

Битиќи влезе како пратеник од СДСМ во ИЕ 2.

Веднаш по изборниот дебакл Битиќи даде оставка, но условена.

,,Како потпретседател на Социјалдемократската лига на Македонија, посветен на етичките и демократските вредности, решив да дадам оставка од функцијата. Мојата оставка ќе биде целосно ефикасна кога останатите колеги кои го сочинуваат партиското раководство ќе го направат истото – од прв до после
Во текот на мојата политичка кариера, барав лична одговорност од сите фактори – а овој чин е токму тоа. И оставката на раководството е неопходен чекор кон враќање на довербата на граѓаните и отворање на патот кон идниот политички успех.
Оставката не претставува политички чин на загубата на социјалдемократската идеја, туку порака и предизвик за подобрување и преглед на ЛСДМ.
Прифаќањето на политичката одговорност нема да биде знак на слабост, туку израз на лична и партиска демократска зрелост, како и подготвеност за промена и растење – и да се даде приоритет на колективниот интерес.На крајот: ова нека биде нов почеток кој ќе ги обедини сите искрени другари во идејата за социјалдемократија, во идејата за соживот, во општество за сите каде владее правдата, солидарноста”, напиша Битиќи.

На почеток