Магазин

Избувна пожар во фабриката Тесла во Калифорнија

Вчера попладне околу 17 часот избувна пожар во фабриката „Тесла“ во Фремонт, Калифорнија. Пожарникарите пристигнале на местото на настанот и го изгаснале за неколку часа. Нема повредени. Противпожарната служба во Фремонт соопшти дека ја истражува причината за пожарот.

Фабриката во Фремонт е една од најголемите погони за производство на електрични возила во Калифорнија. Пожарот настанал веднаш по бранот отпуштања. Имено, Тесла неодамна отпушти 600 работници, од кои 164 беа од фабриката Фремонт. Меѓу нив беа и двајца директори за безбедност на животната средина (EHS).

Ова не е прв пожар во оваа фабрика. Регистрирани се неколку пожари помеѓу 2014 и 2018 година, како и во 2019 и 2021 година, пишува CNBC.

https://x.com/Exysay_Eastbay/status/1792710686579343613

На почеток