Свет

(Видео) Вака изгледа едно село во Украина: Војната е во брутална фаза

Војната во Украина е во брутална фаза. Иако украинската војна е надвор од фокусот на Запад во последниве месеци, таа во моментов е можеби побрутална од кога било. На стотици километри од линијата на фронтот се водат жестоки борби, а (не)очекуваниот упад на Русите преку границата и навлегувањето во вториот по големина украински град Харков само ја засили жестокоста на борбите.

На социјалните мрежи се појави видео од гранатирањето на селото Билогоривке во Луганск. Русите употребија голем број проектили кои го бомбардираа селото.

Русија ја напушти тактиката на брза окупација во Украина во првите денови од војната. Како што напредуваше војната, тие сè повеќе користеа тактики на брутално уништување, а потоа војската маршираше во областите кои беа толку уништени што немаше што да се брани освен тактичка позиција.

По жестокото бомбардирање, следува инвазија со оклопни возила и пешадија.

На почеток