Свет

(Видео) Украинските М-2 успешно уништуваат руски оклопни возила

За 28 месеци тешки борби, руската војска загуби околу 4.000 оклопни транспортери и пешадиски борбени возила – два вида оклопни возила кои носат војници на фронтот. Аналитичарите на Орикс визуелно потврдија дека месечно се уништуваат во просек околу 150 руски оклопни транспортери и тешко вооружени борбени возила на пешадија.

Загубите на Украина се значително помали: околу илјада оклопни транспортери (АПЦ) и пешадиски борбени возила (ИВВ) откако Русија ја прошири војната против Украина во февруари 2022 година, пишува Форбс.

Минатиот месец, загубите на Русија вртоглаво пораснаа – до неверојатни 288 APC и IFV, според аналитичарот Ендрју Перпетуа, кој исто така ги следи загубите на возила во Украина. „Ова е само она што можевме да го видиме и изброиме“, нагласи Перпетуа.

Неколку видеа што кружеа на социјалните мрежи минатиот месец сликовито ја илустрираат нерамнотежата во возилата. Во двата случаи, американските М-2 Бредли IFV-и изградени за Украина ангажираа руски АПЦ – и ги уништија. Во овие судири најверојатно загинале десетици Руси.

Тоа е нерамноправна борба. 13-тонскиот MT-LB е дизајниран како возило за поддршка. Со својот тенок оклоп и недостатокот на тешко вооружување за двојниот екипаж, никогаш не бил наменет да носи војници директно во борба. Но, откако изгубија илјадници потешки БМП IFV, Русите немаа друг избор освен да ги користат овие „трактори“ на бојното поле како оклопни транспортери.

Спротивно на тоа, 34-тонскиот М-2 беше дизајниран за директна борба. Опремен е со прецизен и брз автоматски топ од 25 мм и ефективен оклоп за патниците и екипажот.

На видеото, тричлениот екипаж М-2 го открива MT-LB и отвора оган. Руските пешадијци скокаат од МТ-ЛБ непосредно пред пиштолот од 25 милиметри на Бредли да го уништи ранливиот трактор. „М-2 Бредли покажува како се прави тоа“, се пофали украинското Министерство за одбрана.

На почеток