Свет

(Видео) Руските сили напредуваат кон нивната долгогодишна цел

Се чини дека руските сили напредуваат кон нивната долгогодишна цел да го заземат стратешкиот украински град Часив Јар, според неделните извештаи од двете завојувани страни.

Часив Јар се наоѓа на височина од околу 20 километри западно од Бахмут, град кој беше заземен од руските сили пред една година кога од двете страни беа излеани реки и реки крв.

Русија и Украина сега го гледаат Часив Јар како потенцијална почетна точка за рускиот напредок кон клучните градови Краматорск и Славјанск.

„Украинска правда“ цитира воен извор и блогер според кои руските сили започнале со окупација на делот од градот покрај каналот.

Руските јуришни единици продолжуваат да ја расчистуваат областа на каналот, објави руската 98-ма падобранска дивизија на Telegram.

Видеото објавено од двете страни покажува како војници се пробиваат низ речиси уништените области на урбаниот центар и ги проверуваат зградите.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски не го спомна Часив Јар во ноќното видео обраќање во неделата, но рече дека најтешкиот сектор за одбрана е областа околу градот Покровское на југозапад.

На почеток